Slægsgården Smedsminde »

 

 

 

 

Jens Christian Nielsen – Alias – Jens Smed

 

 

Jens Chr. Nielsen er født den 1. maj 1861 i Astrup, som søn af Niels Pedersen og Dorthe Marie Nielsdatter. Viet til Dorthe Laursen Louenkjær, Visborg sogn.

Deres børn:

 Anna Dorthea Marie Nielsen, født 31. oktober 1890

 Niels Laurits Nielsen, født 12. november 1891

 Mathilde Petrea Nielsen, født 15.november 1892

 

Jens Chr. Nielsen Smed husker jeg bedst, som den rare bedstefar, og om hans offentlige virke vidste jeg kun, at han var formand for Astrup sparekasse og at han siddet i sognerådet.

Ved hans død i 1941 da jeg var 13 år, gik det alligevel op for mig, at han vist var en vellidt mand og agtet mand, for der var et væld af kranse med røde og hvide bånd. Jeg husker, jeg spurgte min mor, og hun fortalte, at det var fordi nogle mennesker havde villet indstille bedstefar til DANNEBROGSMAND, men han havde takket nej, trods det var der alligevel mange der som sidste hilsen ville hædre bedstefar, som om han var dannebrogsmand.

Ved at arbejde med slægtsforskning og lokalhistorie, viser det sig næsten umulig at åbne en protokol fra hans manddomsår, uden at hans navn forekommer i den.

Han overtog sit fødehjem i 1889 og levede sine unge år i forfatningskampens tid og oplevede således konsejlspræsident Estrups diktatoriske styre med ridende gendarmer i landdistrikterne for at holde befolkningen i skak.

I disse år opstod Andelstanken, og af mange af de ting han kom til at beskæftige sig med, opstod først Astrup Sparekasse i 1888, Astrup Andelsmejeri blev oprettet 1890, og det ses, at han er formand i 1894. Anden kulturel virksomhed var der også interesse for, idet han var formand for Astrup Teaterforening i 1893.

Men efter forfatningskampens afslutning og systemskifter 1901 med indførelse af egentlig parlamentarisme, kom der rigtig gang i tingene. Nok havde vi fået grundloven i 1849, og det var godt nok, men den havde jo delvis været ude af kraft siden den reviderede grundlov i 1866. Men her efter 1901 var virketrangen stor rundt i sognene, således også i Astrup sogn, og her kom Jens Smeds evner rigtig til udfoldelse, som det fremgår af de mange gamle protokoller.

I 1902 blev han valgt til formand for Astrup Sparekasse. Det skete ved en ”revolution”, hvor alle de gamle ”hønisser” blev hældt ud (det kan ikke tolkes anderledes, når det læses i dag ) og ene fremsynede folk kom til. Han beholdt denne plads indtil 1938 altså i 36 år. Sparekassen måtte have hans særlige interesse, for det er bemærkelsesværdig, for mange af de ting han havde med at gøre, når de først var skabt og i gang – eller – problemet løst – trak han sig ud af bestyrelsen igen.

I 1903 var han initiativtager til oprettelse af Astrup Brugsforening, det konstituerende møde holdtes i gården hos ham.

I 1904 bestemte sparekassens generalforsamling, at bestyrelsen skulle sørge for, at sparekassen kunne få egne lokaler, bestyrelsen hvor han var formand kunne bestemme størrelse og beliggenhed. Der skete så ikke noget før 1906.

I Astrup havde man ikke noget ordentlig forsamlingshus, og kun et ringe bageri (hjemmebageri).

Så i 1906 foreslog gruppen omkring brugsen og sparekassen med Jens Smed i spidsen, at der blev bygget sparekasse, forsamlingshus og bageri med en god lejlighed til en bager, der så også skulle være vært i etablissementet.

Det blev så bygget i en og samme bygning (den der i dag er Astrup kro).

Bestyrelsen lånte pengene kr. 6.000- i sparekassen, og de solideste af egnens mænd kautionerede. Ikke noget med tilskud eller offentlig støtte, men eget initiativ og egen risiko med tro på fremtiden. Pengene slog dog ikke helt til, så året efter måtte de låne yderligere kr. 1.000, på samme vilkår og samme risiko.

Men ”pyt” de havde jo selv sparekassen i huset.

1906 oprettedes Astrup Husmandsforening, det var ikke Jens Smeds sag, men han støttede den som medlem, og i 1908 oprettedes biblioteket, der også fik hans støtte, og årlige tilskud fra sparekassen til indkøb af bøger. Ligeledes var der altid kr. 10,- til en præmie til en husmandsko eller drægtig kvie på dyrskuet i Rostrup i de år.

I 1908 blev han indvalgt i sognerådet for Astrup – Storarden kommune, hvor han var formand fra 1908 til 1912, og han var her med til at arbejde for et projekt til udvikling af egnen, nemlig en jernbane fra Aars i midthimmerland til Øster Hurup havn. Banen skulle passere alle byerne (landsbyerne) på strækningen, altså også Astrup hvor banelinjen skulle gå tæt om gården med station ved Bønfeltvej, der hvor nu Astrup Centralskole er beliggende. Projektet der startede 1912, blev bremset af 1ste verdenskrig og senere af en trafikminister. Jens Smed trak sig ud af sognerådet ved valget i 1916.    

Der blev også oprettet en foredragsforening, der havde hans støtte, ligeledes var der en meget aktiv afholdsforening oprettet 1884, men her var han ikke medlem, for afholdsmand var han ikke. Af en gammel købmandsbog fremgår, at der ofte blev indkøbt en flaske cognac.

I 1911 da den stedlige sognepræst var blevet sindsforvirret og ikke ville lade sig gelejde fra embedet, blev Jens Smed anmodet om at indtræde i menighedsrådet, hvad han så gjorde, men da sagen var løst, og en ny præst ansat forlod han menighedsrådet.

Han optræder dog i menighedsrådet igen i 1929, igen i en situation der er gået i hårdknude, nemlig spørgsmålet om et nyt orgel til kirken så kirken fik også et nyt orgel i hans tid, men så forlod han også rådet igen.

Det var ikke arbejde det hele, han tog sig også tid til egen frihed og selskabelighed.

Det er der forskellige beretninger om, som engang han havde solgt en hest, og køberen meddelte ham, at hesten længtes så forfærdelig hjem, så han blev nødt til at købe den tilbage. Han mødtes da med køberen på Terndrup Kro for at handle tilbage.

Men en handel uden lidkøb, var jo ikke nogen handel, hesten kom i stald og lidkøbet begyndte. Efter nogen tid kom kroens staldkarl ind og sagde, at de kom til at se til hesten, for den var ved at skrabe staldstedet op, men da de ikke var færdige med lidkøbet fik de fat i et stykke pap (karton), og en snor og lavede et skilt, hvorpå de skrev” Lad den fare i fred, den er solgt til Jens Smed ”. Skiltet blev så bundet om halsen af hesten, der blev sluppet løs, og den galoperede så til Astrup, for den længtes jo og kendte vejen, hvor bedstemor Dorthe nok har rynket brynene noget, da hun modtog hesten.

En anden gang kom en gårdmand og handelsmand fra Møldrup Phillip Pedersen hed han, kørende ned i gården i en gig forspændt en stud, de skulle så ud til en anden gårdmand, der havde noget med mejeriet at gøre, Søren Peesen hed han. På vejen kom de omkring snedker Mads, der vidste, at så skulle der spilles kort, og så ville han også med. Men da der ikke var mere plads i giggen, satte han sig op på studen, og de agede ud til Søren Peesen, der boede i Egebjerggård på Bønfeltvej.

Da de havde spændt fra og kom ind i stuen, sagde Søren Peesen, hvad har i gjort af Mads? De svarede og sagde: Vi syntes ligesom han hørte til befordringen, så derfor bandt vi ham ved siden af studen. Så måtte Søren Peesen jo ud i stalden og løsne snedker Mads, så han også kunne komme ind til kortspillet.

I 1939 blev Jens Smed udnævnt til æresmedlem af Astrup sparekasses ledelse, på grund af den store betydning han havde haft for sparekassen.

Det var overraskende for mig at erfare, hvor meget min bedstefar var involveret i på egnen, min egen far har ikke fortalt ret meget, enten fordi han ikke vidste det, eller fordi det for ham var ret nyt og ikke særlig bemærkelsesværdig, og måske af almindelig beskedenhed.

Men fra gamle nulevende mennesker der har kendt min bedstefar, har jeg af flere fået berettet, at han var meget begavet, respekteret og afholdt mand.

Men hvad så med bedstemor Dorthe, hende findes der jo ikke en masse protokoller med vidnesbyrd om. Men der kan ikke være tvivl om, at hun var en stærk kvinde på 

hjemmefronten, for bedstefar kunne simpelthen ikke klare driften af gården og alle disse ting i offentligheden, hvis ikke hun havde været ved hans side i stort og småt.

Men særligt om hende ved en senere lejlighed.

 

 

Astrup den  07.06.1990

Dora Bundgaard født Nielsen (Smed)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. generation »

Niels Christensen

Sidsel Poulsdatter

 

 

2. generation »

Dorthe Marie Nielsdatter

Niels Pedersen

 

 

3. generation »

Jens Chr. Nielsen

Dorthe Nielsen

 

 

4. generation »

Niels Laurits Nielsen Smed

Anna Johanne Nielsen Smed

 

 

5. generation »

Jens Chr. Smed

Jytte Smed

 

 

6. generation »

Susanne Smed

Allan Poulsen

 

Smedsminde© 2010

 

Smedsminde er beliggende i det smukke Sydhimmerland i landsbyen Astrup, der ligger på sydsiden af Rold Skov

 

Smedsminde