Slægsgården Smedsminde »

 

 

 

Dorthe Marie Nielsdatter, datter af Sidsel Poulsdatter og Niels Christensen Smed gift med Niels Pedersen alias Niels Smed

 

 

 

2den GENERATION

 

Niels Pedersen

23.juli 1823 blev Niels Pedersen født i Stenstrup, Rostrup sogn, som søn af smed Peter Frederiksen Steensenberg Lange og Maren Andersdatter,f. i Rostrup.

Peter Frederiksen havde da allerede været gift  een gang, hans første hustru hed Karen Jensdatter, men hun døde 11 april 1821, 26 ½ år gl.

Niels Pedersens far var født i Mariager ( kopier af slægten Lange ligger bagerst i ringbindet )

Folketællingen i Rostrup sogn i 1834 viser:

Peter Frederiksen, husmand og smed  40 år

Maren Andersdatter ,hans 2den kone   46 år

Karen Marie Pedersdatter  12 år

Niels Pedersen  11 år               deres børn

Anders Pedersen  8 år

 

Om Niels Pedersens ungdom vides ikke meget, men folketællingen 1845 i Rostrup sogn viser at han var møllersvend i Vraa mølle.

Niels Pedersen blev gift i Astrup kirke den 24 maj 1851 med Dorthe Marie Nielsdatter, datter af Niels Christensen Smed og Sidsel Poulsdatter.

Efter giftermålet købte familien et boelsted i Gandrup, Vebbestrup sogn, som de drev i nogle år,for derefter at flytte til Astrup og overtage Dorthe Maries fødehjem, da hendes far døde 25 maj 1859

Dorthe Marie og Niels kom til Astrup med 3 børn. Den ældste søn Niels Peter var født i Stenstrup hos Niels`s forældre, og i Gandrup havde de fået en datter, der var død som spæd, og 2 sønner Søren Chr. og Niels Chr .I Astrup blev født yderligere 3 sønner, Jens Chr., Marinus, Niels Theodor.

Efter som Niels Christensen Smeds ældste barn var en søn, kan det måske undre at han ikke skulle overtage gården, men efter sigende skulle familien have sagt, at det ikke nyttede noget, for han ville antagelig lave hele marken i urtebede.

Forklaringen på den udtalelse bunder i  at Christen Nielsen, som sønnen hed, var umådelig interesseret i landmåler tegning og der findes stadig gl. matr. kort over gårdens jorder ,som han har udarbejdet med angivelse af boniteten. Kortene med tekst afslører, at han var særdeles velbegavet på dette område .Hans kundskaber var bemærkelsesværdige  alene af den grund, at der var en meget begrænset skolegang ude på landet, men ved en gennemgang af kirkebøgerne i Astrup finder man under til- og afgangslisterne 1846 – 1847 – 1848  finder man ham som engnivellerinslærling

på Sjælland

 

Tilbage til Niels Pedersen Smed.

Hvis man skal prøve at lave en vurdering af hans liv og virke, må man skønne, at de aktiviteter som han har overtaget efter sin svigerfar, drev han videre i den udstrækning, der var grundlag for.

Det fremgår af skødet, da Niels Pedersen Smed  købte gården at teglværket allerede var udlejet for et åremål af 40 år (1856 – 1896 ) og det blev nedrevet i 1900.

Købmandshandelen er antagelig sluttet ved svigerfaderens død, hvorimod smedjen er drevet en del år endnu.

Niels Pedersen Smed tog også del  i sognets anliggender, og var i flere perioder indvalgt i sognerådet og havde derforuden også andre tillidshverv.

 

 Niels Pedersen Smed og Dorthe Marie Nielsdatter børn:

 

Niels Peter Nielsen  (emigrerede til Amerika med hustru og 8 børn

Søren Chr. Nielsen ( boede det meste af sit liv i Astrup sogn)

Niels Chr. Nielsen  ( boede  først i St. Brøndum, men de fleste år i Aalborg )

Jens Chr. Nielsen      (overtog slægtsgården i Astrup )

Marinus Nielsen       ( emigrerede til Amerika, ugift )

Niels Theodor Nielsen ( bosatte sig i København )

 

Niels Pedersen Smed drev gården fra 5 juni 1859 – 3 juli 1889 og døde  6 september 1891.Han blev 69 år gl.

Dorthe Marie Nielsdatter døde 16 januar 1897. Hun blev 69 år gl.

Kvinderne var jo før i tiden en overset gruppe, så gamle arkivaler afdækker ikke meget om dem. Ja går man så langt tilbage som 1700 tallet, kan man risikere, at præsten kun har skrevet således: Anders Jespersens enke i Lundgaard er død 9 februar 1769  - 88 år gl.

Om Dorthe Marie Nielsdatter vides heller ikke så meget, men et gammelt brev til den yngste søn i København fortæller en lille smule. Derimod en del ting som har tilhørt hende findes endnu rundt om hos efterslægten. 

 

 

Brevet som findes gengiver jeg ordret med datidens stavemåder og enkelte stavefejl:

Astrup den 3 Oktober 1893.

Kjære Søn.

Det er maaske vellænge inden jeg skriver til dig ,men du maa undskylde mig, da vi har saa meget at bestille, vores pige er bleven syg og er kommen hjem og kommer her ikke mere ,saa maa jeg jo hjælpe til med hvad jeg kan.

Jeg skal hilse fra Søren og Hanne og Charlotte og sige dig Tak for Skoene, hun var saa glad ved dem, de passede hende godt, de var jo rigelig store men, det var jo ogsaa

det bedste.

Jeg var der i Søndags til Konfirmationsgilde, de havde alle deres Naboer uden Jens Grønhøis, de havde selv en som skulle konfirmeres. Da de saa havde spist og drukket kaffe gik de til Grønhøi at danse , hvem der havde lyst.

Jeg skal hilse fra Jens og Dorthe, hun var ikke rigtig godt tilfreds med hendes sko, hun synes ikke de samlede godt om foden, de vilde slup naar hun gik, men saa fik hun en tyk solle lagt deri det hjalp.

 

Nu skal jeg  til at begynde paa dine Strømper, naar jeg saa faar dem færdig saa skal jeg nok sende dig dem og Underbugserne

Jeg kan ogsaa hilse dig fra Marinus, jeg fik Brev fra ham for en 14 Dagstid siden. Han er i Chikago, han har gaaet paa en Handelsskole for at lære engelsk, Bogføring og Handelslov, saa vil han ogsaa have Udstillingen efterset, den er jo saa storartet han har været der mange gange, men kan ikke nær faa det overset. Det som tiltrækker Amerikanernes  Opmærksomhed  mest er en Malkemaskine som er fabrikeret af en Mand i Helsingør paa Sjælland. Han har talt med flere Amerikanske Landmænd, saa snart de faar at vide  han er Dansk, saa begynder de at tale om den Malkemaskine fra Danmark, han skriver ogsaa at de havde en Festdag 5 Juni og da maserede de 7000 Danske i sluttet trop ind paa Udstillingen med Fane og Musik i Spidsen.

Nu maa du ikke lade mig vente for længe inden du skriver ,saa  jeg kan faa at vide om du har faaet godt arbejde.

Nu til slutning en kærlig Hilsen fra din altopofrende Moder.

 

Dorthe Marie Nielsdatter

 

Brevet er til den yngste søn, som rejste til København, og jeg kan tilføje, at Niels Theodor Nielsen blev skomager i København, med egen fabrik og udsalg.

Fremstillede også husarstøvler og var også leverandør til kongehuset af ridestøvler.

Blev i øvrigt en meget velhavende mand. 

 

 

Dora Bundgaard 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. generation »

Niels Christensen

Sidsel Poulsdatter

 

 

2. generation »

Dorthe Marie Nielsdatter

Niels Pedersen

 

 

3. generation »

Jens Chr. Nielsen

Dorthe Nielsen

 

 

4. generation »

Niels Laurits Nielsen Smed

Anna Johanne Nielsen Smed

 

 

5. generation »

Jens Chr. Smed

Jytte Smed

 

 

6. generation »

Susanne Smed

Allan Poulsen

1. generation »

 

 

 

 

2. generation »

 

 

 

 

3. generation »

 

 

 

 

4. generation »

 

 

 

 

5. generation »

 

 

 

 

 

Smedsminde© 2010

 

Smedsminde er beliggende i det smukke Sydhimmerland i landsbyen Astrup, der ligger på sydsiden af Rold Skov

 

Smedsminde